Kalorier i mjölk

Kalorier i mjölk – Hur många kalorier är det i ett glas mjölk?

För många är det självklart att dricka ett eller flera glas mjölk varje dag, inte minst för att det är näringsrikt och hälsosamt i rätt mängd. Med det sagt är det dock långt ifrån alla som kan eller vill dricka mjölk, en del tål det inte och andra gillar det helt enkelt inte.

Kanske har du någon gång funderat över om mjölk är nyttigt och hur många kalorier mjölk innehåller? Det går vi igenom i den här artikeln.

Hur mycket kalorier är det i mjölk?

Mjölkens kalorier kommer främst från mjölkens naturliga fetter och socker, vilka bidrar till att mjölk är relativt kaloririkt.

I ett glas standardmjölk finns det ca 150 kalorier, eller 60 kalorier per dl. Hur mycket kalorier det är i ett glas mjölk beror på hur stort glaset är och hur hög fetthalt det är på mjölken. Antal kalorier i mjölk varierar från 30-60 kcal per dl, beroende på typ av mjölk.

Mjölk finns i många olika varianter där standard, mellan, lätt, mini och laktosfri förmodligen är vanligast och mest välkända. Ofta är mjölkens varianter mer känt i färger, som röd mjölk, grön mjölk osv. Standardmjölken eller röd mjölk är den mest kaloririka mjölken och den har en fetthalt på 3 procent. Den innehåller 60 kcal per deciliter, eller 150 kcal per glas – om glaset rymmer 2,5 deciliter (standardglas).

Mellanmjölken eller grön mjölk är precis som namnet avslöjar, hälften så fet som standardmjölken. Detta innebär att den har halva fetthalten – 1,5 procent, och då även mindre kalorier. Mellanmjölken innehåller 45 kcal per deciliter, eller ca 112 kcal per glas.

Lättmjölken eller blå mjölk har en fetthalt på 0,5 procent och innehåller ofta 30-40 kalorier per deciliter, men detta varierar något mellan olika märken. Lättmjölken innehåller 75-100 kcal per glas. Minimjölken också kallad gul mjölk, ska ha en fetthalt på mindre än 0,1 procent och den innehåller ofta 35 kcal per deciliter, eller ca 87 kcal per glas.

Den laktosfria mjölken skiljer sig inte direkt från den vanliga mjölken med laktos i när det gäller kalorier, utan den enda skillnaden är att den saknar laktos. Laktosfri mjölk innehåller alltså, precis som vanlig mjölk, 30-60 kcal per deciliter och därmed 75-150 kcal per glas.

Vilken mjölk har minst kalorier?

Det är minimjölk och lättmjölk som innehåller minst kalorier, och här brukar det sällan vara några stora skillnader. Antal kalorier varierar mellan olika märken, men lättmjölken innehåller vanligtvis 30-40 kcal per deciliter och minimjölken ligger ofta på 35 kcal per deciliter.

Den laktosfria mjölken skiljer sig inte från vanlig mjölk när det handlar om antal kalorier, så även den laktosfria lättmjölken kan innehålla omkring 30 kcal.

Näringsvärde i mjölk

Mjölk anses ofta vara en nyttig dryck på grund av dess näringsinnehåll. Mest känd är mjölken för sitt höga kalcium-innehåll, som bidrar till att behålla en normal benstomme. Utöver kalcium är mjölk även relativt rikt på protein, då ett glas innehåller omkring 9 gram protein. Det finns även en hel del socker i mjölk, nämligen 5%. 5% socker låter inte mycket men det är ca hälften så mycket socker som det är i ett glas cola.

NäringsvärdeInnehåll per 100 gram
Lipider1 gram
Mättat fett0,6 gram
Kolesterol0,005 gram
Natrium0,044 gram
Kalium0,150 gram
Kolhydrater5 gram
Kostfiber0 gram
Socker5 gram
Protein3,4 gram
Vitamin/mineralInnehåll per 100 gram
Vitamin C0 mg
Järn0 mg
Vitamin B60 mg
Magnesium11 mg
Kalcium125 mg
D-vitamin1 IU
Kobalamin0,5 µg

Havremjölk kalorier

Även havremjölk är likvärdig vanlig mjölk om man ser till antalet kalorier, framförallt mellan- och standardmjölken. Havremjölken innehåller nämligen 45-60 kcal per dl, och därmed 112-150 kcal per glas. Kalorimängden varierar mellan olika märken.

Havremjölk kan vara ett bra alternativ när man inte kan eller vill dricka vanlig mjölk, men näringsmässigt är komjölk ett bättre alternativ – det är både mer näringsrikt och mer komplett än havremjölk. Havremjölken har dock fördelen att den innehåller nyttigare fetter och betaglukaner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spara upp till 1357 kronor på matkasse!

Innehåller annonslänkar till mathem och Hellofresh.

Rulla till toppen