Billigaste matbutiken

Mataffärerna med lägst priser – Billigast matkedja 2023

Inflationen på mat har stigit mycket de senaste åren och många matbutiker har höjt sina priser avsevärt. Det är inte ovanligt att priset på vanliga matvaror som ägg och mjölk har gått upp tiotals procent på bara några år. Att handla har alltså blivit dyrt och många undrar därför var man kan handla den billigaste maten. 

Är Willys billigare än Coop? Är Ica billigare än Lidl? Vilken Ica är dyrast? – Ja, frågorna är många.

I den här artikeln har vi undersökt matbutikernas priser och jämfört dessa för att komma fram till vilken som är den billigaste matbutiken – allt för att du ska kunna spara pengar på mathandlingen.

Matkasse HelloFresh pris

Spara 1357 kronor på en matkasse!

Att beställa matkasse från HelloFresh kan vara billigare än att handla själv i matbutik – för att inte tala om enkelheten!

Vilken matkedja är billigast? - Jämförelse

Vi har själva undersökt matpriser i Sveriges olika mataffärer genom att handla exakt samma varor i alla butiker (från Lidl handlade vi direkt jämförbara artiklar eftersom de i vissa fall saknar populära varumärken) för att sedan jämföra prisskillnaden. I vår undersökning köpte vi totalt 30 varor, varav de allra flesta kan anses vara basvaror som mjölk, ägg, köttfärs, banan, havregryn, ris och så vidare för ett totalt värde omkring 1200 kronor. Alla varor köptes för originalpriser, det vill säga utan tillfälliga rabatter för att få en så rättvis jämförelse som möjligt. Se priset på matkassarna från de olika matbutikerna här nedanför:

 1. Willys matkasse var billigast och kostade 1159 kronor.
 2. Lidls matkasse var näst billigast och kostade 1161 kronor.
 3. Ica maxis matkasse kostade 1205 kornor, vilket är ca 4% dyrare än Willys.
 4. Stora coops matkasse kostade 1263 kronor vilket är ca 9% dyrare än Willys.
 5. City gross matkasse kostade 1275 kronor vilket är ca 10% dyrare än Willys.
 6. Hemköps matkasse kostade 1287 kronor vilket är ca 11% dyrare än Willys
 7. Coops matkasse kostade 1301 kronor vilket är ca 12% dyrare än Willys.
 8. Ica kvantums matkasse kostade 1307 kronor vilket är ca 13% dyrare än Willys.
 9. Ica Näras matkasse var dyrast och kostade 1371 kronor vilket är ca 18% dyrare än Willys.

Vill du handla billigare mat? Testa att beställa hem från mathem.se. De har ofta bra kampanjer och du som ny kund kan dessutom få 200 kronor rabatt på din första handling! Besök mathem och se deras erbjudanden här.

Willys är vanligtvis den billigaste matbutiken att handla i, beroende på i vilken del av Sverige du bor och vilka lokala prissättningar som finns. Tätt efter Willys kommer Lidl, som också har billiga priser men saknar många vanliga varumärken. Willys är i snitt 0-6% billigare än Ica maxi, 6-11% billigare än Stora Coop och 10% billigare än City Gross.

Vi kom fram till ungefär samma prisskillnader som matpriskollen gjorde i sin undersökning på uppdrag av allas. Det kan alltså skilja ganska mycket i pris mellan de olika matkedjorna. Några procent hit eller dit kanske inte låter mycket, men för att ge något exempel så jämför vi Willys med City Gross, den billigaste och den femte dyraste matkedjan i vår undersökning. Säg att ett hushåll på två personer i snitt lägger 5000 kronor i månaden på matvaror från Willys – det blir 60 000 kronor per år. Skulle hushållet istället handla på City gross skulle matkostnaderna komma upp i 66 000 kronor på ett år eftersom City gross i snitt är 10% dyrare än Willys. Det går alltså spara in 6000 kronor per år i det här fallet på exakt samma varor, vilket är mycket pengar. Handlar man istället all mat på Ica nära som var dyrast i vår undersökning skulle matkostnaderna uppgå till 70 800 kronor per år, vilket är 10 800 kronor mer än Willys!

Matkasse HelloFresh pris

Spara 1357 kronor på en matkasse!

Att beställa matkasse från HelloFresh kan vara billigare än att handla själv i matbutik – för att inte tala om enkelheten!

De fem billigaste matkedjorna

Nedanför listar vi de fem billigaste matkedjorna och deras kundprogram som gör matkassen ännu billigare.

1. Willys - den billigaste matkedjan

Willys marknadsför sig med att ha Sveriges billigaste matkasse och det gör de med all rätt – De andra stora matbutikerna är upp till 11% dyrare att handla i. Willys är den billigaste matkedjan i Sverige, och priserna gäller över hela landet då kedjan har samma prissättning i alla butiker, vilket är en trygghet för dig som Willyskund. Willys erbjuder ofta bra rabatter, och registrerar du dig som plus-kund blir matkassen ännu billigare. Som plus-kund på Willys får du bland annat erbjudanden i mobilen, gratis gåvor och gratis hemkörning.

2. Lidl - den näst billigaste matkedjan

Lidl konkurrerar med Willys om platsen Sveriges billigaste matkedja. Ofta har Lidl billigare priser än Willys, men det som gör det svårt att jämföra helt korrekt är att Lidls sortiment skiljer sig åt relativt mycket från övriga matbutiker. Ofta har Lidl egenägda lågprismärken som gör att du som inte bryr dig alltför mycket om varans märke kan handla mycket billigt. På Lidl kan du bli Plus-kund vilket ger dig förmånliga erbjudanden, bonusar på dina köp och billigare rabatter. Lidls kundprogram sker via Lidls app, vilket gör det enkelt att alltid ta del av erbjudanden.

3. Ica Maxi

Ica maxi kommer på en tredje plats för billigaste matkedjorna. Ica Maxi är en stor butik med stort utbud och många kunder, vilket gör att de kan ha låga priser. Ica maxi är den billigaste Ica butiken och är i snitt 4% dyrare än Willys, trots att många Ica maxi är billigare än Willys – detta beror på att alla Ica handlare sätter egna priser i sina butiker vilket gör att priserna kan skilja åt beroende på var du handlar. Ica har ett förmånligt kundprogram (stammis) som gör att du kan få ännu billigare priser, bonusar och poäng. Ica erbjuder även Ica bankkort med flera fördelar bland annat dubbla bonuspoäng när du handlar.

4. Stora coop

Stora Coop är Sveriges fjärde billigaste matkedja me är i snitt 9% dyrare än Willys som är billigast. Coops butiker har precis som Ica lokala prissättningar vilket gör att vissa Coop butiker är billigare än andra – generellt är Stora Coop den billigaste. Coop erbjuder sina kunder medlemskap som gör att de blir delägare i företaget och har möjlighet att få billigare priser och erbjudanden, och liksom många andra matkedjor även bonuspoäng på varje köp.

5. City gross

City gross är en stor butik och de kommer på en femte plats över de billigaste matkedjorna. City gross är i snitt ca 10% dyrare än den billigaste matkedjan, men platsar ändå in framför bland annat hemköp, Ica kvantum och Coop. På City gross kan du bli medlem, så kallad priokund och få rabatter och erbjudanden som gör matkassen billigare. 

Billiga matkedjor i olika städer

Självklart vill man veta vilken butik som är billigast där man bor. Vi har jämfört priser i olika städer då flera matbutiker, bland annat Ica och Coop har lokal prissättning, vilket gör att olika butiker kan vara billigare i olika städer (Lidl är ej med i denna jämförelse). Här kommer ett axplock av de billigaste matbutikerna i olika städer och regioner i Sverige, se hela listan med fler städer här.

 • I stockholm är Willys billigaste matbutiken följt av Ica maxi
 • I Göteborg är Ica maxi Angered billigast följt av Ica kvantum Bäckebol
 • I Uppsala är Ica maxi billigast följt av Willys
 • I Jönköping är Willys billigast följt av Ica Maxi
 • I Linköping är Willys billigast följt av Ica maxi
 • I Skåne och Malmö är Stora Coop billigast följt av Willys

Se videon från matkoma där de jämför matkassar i Göteborg. I videon kommer de fram till samma prisskillnader som i vår undersökning – nämligen att Willys är billigast följt av Ica och Coop.

Vilken matkasse online är billigast?

Det har på senare år växt fram ett flertal olika matkedjor på nätet i olika former. Det finns bland annat färdiga matkassar som HelloFresh och Linas matkasse, som skickar hem färdiga matkassar med ingredienser baserat på valda recept. Det finns även de mer traditionella matbutikerna på nätet, som exempelvis Hemköp, mathem och matsmart, som alla har ett brett utbud och billiga priser. Den billigaste matkassen finns att beställa på Willys och Hemköp. Willys har samma låga priser online som de har i butik. Av matkasseföretagen är HelloFresh billigast.

Tips för att spara pengar på mathandlingen

Hur handlar man billigast? Det finns mängder med knep man kan använda för att handla så billigt som möjligt. Här nedanför ska vi gå igenom våra bästa tips för att få en ännu billigare matkasse:

 • Handla i den billigaste matbutiken i ditt område. Det kan som sagt skilja väldigt mycket i pris mellan olika matbutiker, så ett enkelt sätt att spara pengar är helt enkelt att jämföra matbutikerna i ditt område och handla på den billigaste.
 • Bli medlem och handla mat som är rabatterad och utnyttja erbjudanden. De flesta matbutiker har kundprogram med förmånliga erbjudanden som gör att du kan sänka dina matkostnader avsevärt. Det är smidigt att kolla upp erbjudanden i matbutikens app, hemsida eller tidning innan du går och handlar.
 • Planera dina inköp innan du går till butiken. Har man en färdigskriven matlista kan man lätt undvika att köpa sådant som faktiskt inte behövs.
 • Handla billig mat, det vill säga undvika lyxartiklar och istället köpa basvaror
 • Handla storpack. Genom att köpa större mängd av en vara kan man oftast gå därifrån med mer pengar i plånboken eftersom butikerna ofta sänker priser genom mängdrabatter.
 • Handla inte när du är hungrig. De flesta har nog handlat på tom mage och känt suget ta över i matbutiken. Det kan bli en dyr historia som slutar upp med mycket onödiga (och dyra) matvaror.
 • Handla i säsong. Många matvaror, speciellt frukt och grönsaker har priser som är säsongsanpassade. Du kan därför spara mycket pengar genom att handla sådant som är billigt för säsongen, exempelvis färskpotatis på våren, gurka på sommaren och kål på hösten.
 • Ta med egen kasse. Matkassarna, framförallt i plast, kan vara dyra och det går spara in pengar på att ta med en egen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spara upp till 1357 kronor på matkasse!

Innehåller annonslänkar till mathem och Hellofresh.

Rulla till toppen