Pizza

Kalorier i pizza – Hur många kalorier är det i en pizza?

Pizzan är utan tvekan en av Sveriges absolut vanligaste maträtter, framförallt som snabbmat och på restauranger. Idag finns det omkring 3500 pizzerior i Sverige, vilket är otroligt många jämfört med exempelvis mcDonald’s som har ca 210 restauranger i Sverige eller max som har 146.

På grund av pizzans ingredienser, och mängden bröd och ost är det många som undrar hur många kalorier man faktiskt får i sig av en pizza. Svaret är inte helt självklart då pizzor är olika stora och har olika ingredienser, därför ska vi i den här artikeln gå igenom mängden kalorier för olika pizzor och vad det är som påverkar hur mycket kalorier det är i en pizza.

Hur många kalorier är det i en pizza?

Vi har tagit fram ett genomsnittligt antal kalorier på en vanlig pizza.

En hel pizza från en pizzeria innehåller i genomsnitt 1100-1500 kalorier beroende på typ av pizza, storlek och pålägg. Pizzan med minst kalorier är margherita med 1100 kalorier och mest har vanligtvis kebabpizzan med sås med 1500 kalorier.

Exakt hur många kalorier det är i en pizza varierar som sagt mycket beroende på vikten/storlek, typ av pizza och pålägg. Som exempel är en pizza från en pizzeria oftast större än en pizza på finare restauranger, vilket påverkar antal kalorier.

Vilka ingredienser som läggs på pizzan har också en stor påverkan på antalet kalorier. Exempelvis innehåller ost, sås, pommes och kött mycket kalorier, vilket gör att vissa pizzor sticker iväg i kalorimängd.

Ingredienser i en pizza med antal kalorier

Vilka ingredienser som är på en pizza kan givetvis variera kraftigt, framförallt när det kommet till pålägg. Grunden i en pizza (och det som ofta utgör en stor del av kalorierna) består av deg (bröd), ost och tomatsås. Alla pizzor har deg och ost, men vissa har pizzor, så kallade vita pizzor eller pizza bianco har crème fraiche eller liknande istället för tomatsås. Här nedanför ska vi därför gå igenom alla ingrediensers kaloriinnehåll för att bättre få en bild av var kalorierna kommer ifrån i en pizza.

Ingrediens i pizzaKalorier i en pizza
Deg630 kalorier
Ost450 kalorier
Tomatsås30 kalorier
Crème fraiche (fetthalt 32%)465 kalorier
Ingredienser i en pizza och deras kaloriinnehåll (baserat på en normalstor pizza).

En vanlig pizza margherita (utan några pålägg) innehåller alltså omkring 1100 kalorier om man räknar ihop degen, osten och tomatsåsen. Som tabellen även visar är både brödet och osten på pizzan mycket kaloririka, medan tomatsåsen är kalorisnål. Väljer man att ha på crème fraich istället för tomatsås får man dock räkna med avsevärt fler kalorier.

Pizzasalladen är ett mycket vanligt tillbehör till pizzan som såklart också innehåller kalorier. Pizzasalladen består vanligtvis av vitkål, olja, vinäger, salt och peppar och anses vara relativt nyttigt, iallafall jämfört med pizzan, men hur ser det ut med antal kalorier i en pizzasallad?

Pizzasallad innehåller ca 88 kalorier per 100 gram. En burk/portion pizzasallad innehåller ca 62 kalorier och väger omkring 70 gram, men antalet kalorier varierar främst beroende på hur mycket olja (raps- eller olivolja) man har i då olja är mycket kaloririkt.

Vilken pizza har minst kalorier? – Kalorier i olika pizzor

Det finns mängder av pizzor med olika pålägg – och alla har olika antal kalorier. Det kan skilja hundratals kalorier mellan olika pizzor beroende på påläggen, exempelvis skiljer det ofta mer än 400 kalorier på en kebabpizza och en Margherita.

Sveriges vanligaste pizza, en kebabpizza med kebabsås innehåller i genomsnitt 1500 kalorier, men antalet kalorier varierar beroende på pizzans storlek samt hur mycket kebabkött och sås som läggs på. Kebabpizzan är en av de mest kaloririka pizzorna på grund av dess pålägg.

Nedanför finner du en kaloritabell för de vanligaste pizzorna:

Typ av pizzaKalorier per pizza
Kebabpizza (med sås)1500 kalorier
Kebabtallrik (med pommes)1200 kalorier
Kebabrulle1200 kalorier
Kebab med bröd (pita)1100 kalorier
Margherita1100 kalorier
Vesuvio1200 kalorier
Hawaii1200 kalorier
Capricciosa1200 kalorier
Napolitansk1100 kalorier
Billys pan pizza (original)425 kalorier
Fryspizza hel700-900 kalorier
Genomsnittligt antal kalorier per pizza för de vanligaste pizzorna. Antalet kalorier är beräknat genom ingredienser och pålägg på pizzan och gäller standardstorlek på pizzeria.

Som tabellen visar kan det skilja mycket på antal kalorier mellan olika pizzor. Mest antal kalorier av våra vanligaste pizzor har kebaben, följt av hawaii, vesuvio och capricciosa. I tabellen finns även fryspizzor, alltså färdiga pizzor som köps i affär som även dem ofta är kaloribomber.

Går man upp i vikt av pizza?

De flesta förstår nog att pizza inte är den nyttigaste maten, vilket främst beror på mängden fett och kalorier. Ett normalt kaloriintag för en vuxen ligger omkring 2200-2300 per dag, och på grund av att en enda pizza ofta innehåller uppemot 1500 kalorier är det lätt att gå upp i vikt om man äter pizza för ofta.

Med det sagt är pizza i sig inte speciellt onyttigt om det äts i rätt mängd. Man kan med gott samvete äta några bitar pizza då och då utan att gå upp i vikt förutsatt att man håller en god kost i övrigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spara upp till 1357 kronor på matkasse!

Innehåller annonslänkar till mathem och Hellofresh.

Rulla till toppen