Kalorier potatis

Kalorier i potatis – Hur många kalorier är det i potatis?

Potatis är ett vanligt livsmedel som de flesta äter regelbundet. I den här artikeln får du veta hur många kalorier potatisen innehåller, och hur hälsosam den egentligen är.

Hur många kalorier är det i en potatis?

En skalad, kokt potatis med salt innehåller ungefär 75 kcal. En fördel med potatisen är att det är enkelt att räkna ut kalorier, eftersom den innehåller 100 kalorier per 100 gram – det vill säga en kalori per gram. En medelstor potatis väger 75-100 gram.

Potatis antalKalorier
175
2150
3225
4300
5375
Kalorier i potatis (utan tillsatser).

Samma mängd potatis i ugn, som till exempel klyftpotatis, innehåller 120 kcal, om den tillagas utan skal och med rapsolja. Väljer du istället att steka potatisen i smör så ger den 132 kcal per 100 gram. Här är det alltså inte potatisen i sig som har fler kalorier utan matfettet som läggs till.

Sötpotatisen har något färre kalorier, närmare bestämt 85 kcal per 100 gram, vilket gör den till ett populärt alternativ vid låg-kalori dieter. De innehåller också lite mer fiber, och har ett lägre GI-värde. Sötpotatisen innehåller mer kalcium, medan vanlig potatis innehåller mer C-vitamin.

Kalorier i potatisrätter

Potatisen används i mängder av former och maträtter. Här nedanför går vi igenom kaloriinnehållet i några av våra vanligaste potatisrätter.

Potatisbullar innehåller omkring 161 kcal per 100 gram om de köps färdiga, eller 142 kcal per potatisbulle. Potatismos innehåller 88 kcal per 100 gram.

Potatisgratängen innehåller något fler kalorier än potatismoset, på grund av grädden, och ger omkring 144 kcal per 100 gram om den tillagas med matlagningsgrädde. En normalstor portion på 225 gram blir därför 325 kcal.

Mest kalorier av potatisrätterna har pommes frites, som kan innehålla omkring 240-320 kcal per 100 gram. Detta kan dock variera beroende på hur de tillagas och om de friteras eller körs i ugn.

Kalorier i potatis jämfört med andra rotfrukter

Jämför vi potatisen med andra rotfrukter så finns det flera alternativ med färre kalorier – som morot och kålrot. Moroten innehåller endast 41 kcal per 100 gram, medan kålroten endast innehåller 37,5 kcal per 100 gram. Palsternackan är dock mer likvärdig med potatisen och ger 75 kcal per 100 gram.

Är potatis nyttigt?

Potatisen är definitivt nyttig och hälsosam. Den är fettfri till 99,9 procent och innehåller många viktiga vitaminer och antioxidanter. Proteinhalten är dock låg hos potatisen, men istället är proteinet av hög kvalitet, vilket också är viktigt att ta hänsyn till.

En annan stor fördel är att detta är ett av de livsmedel som mättar bäst per kalori, mycket på grund av fiberinnehållet, vilket gör att du helt enkelt blir mättare på potatis. Därtill innehåller den färre kalorier och kolhydrater än ris och pasta. Svaret är alltså ja, potatis är definitivt nyttigt, och det kan även vara ett bra alternativ för den som vill gå ned i vikt eller hålla vikten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spara upp till 1357 kronor på matkasse!

Innehåller annonslänkar till mathem och Hellofresh.

Rulla till toppen