En liter mjölk

Mjölk pris – Hur mycket kostar en liter mjölk?

Mjölk är en av de mest köpta varorna i våra matbutiker, och har varit det under en lång tid. Många minns säkert tillbaka på tiden då en liter mjölk endast kostade 6-7 kronor, men det ha hänt mycket sedan dess och mjölk har, precis som mycket annat stigit mycket i pris under de senaste åren.

För att se hur mycket mjölk kostar har vi besökt olika matbutiker och köpt mjölk av olika märken för att sedan jämföra priser och komma fram till ett genomsnittligt pris.

Hur mycket kostar en liter mjölk?

Enligt vår jämförelse kom vi fram till följande priser på mjölk:

En liter standardmjölk (röd mjölk) kostar i genomsnitt 14,6 kronor och mellanmjölk (grön mjölk) kostar ca 14,0 kronor per liter. 1,5 liter mjölk är billigare per liter och kostar vanligtvis 13-14 kr/l. Priset på mjölk varierar beroende på matbutik, tillverkare och typ av mjölk.

Se tabell nedan för prisskillnader mellan olika matbutiker.

MatbutikPris per liter (standardmjölk)Pris per liter (mellanmjölk)
Ica mjölk14,40 kronor13,80 kronor
Coop mjölk16,95 kronor15,50 kronor
Willys mjölk11,90 kronor11,50 kronor
Lidl mjölk11,90 kronor11,50 kronor
Hemköp mjölk15,95 kronor15,50 kronor
Citygross mjölk13,95 kronor13,95 kronor
Mjölkpriset för standardmjölk (röd mjölk) och mellanmjölk (grön mjölk) i olika matkedjor.

Lidl och Willys har billigast mjölk. Lidls mjölk matrike och Willys mjölk garant kostar 11,50-11,90 kr per liter, vilket är ca 18% billigare än snittet för alla matbutiker. Dyrast är arlamjölken på coop som i snitt kostar drygt 16 kronor per liter.

Priset varierar även inom matbutikerna, då butiker som Ica och coop har lokala prissättningar, samt att vissa butiker har tillfälliga kampanjer och rabatter på mjölk.

Faktorer som påverkar priset på mjölk förutom prisskillnaderna mellan matbutikerna även var och hur mjölken är producerad, om den är ekologisk samt vilken typ av mjölk det är.

Den billigaste mjölken är lättmjölk följt av mellanmjölk och standardmjölk – med andra ord blir mjölken dyrare desto högre fetthalten är. Det skiljer vanligtvis några kronor mellan de olika mjölktyperna. Det blir dessutom billigare att köpa större förpackningar, det vill säga 1,5 liters mjölken är billigare per liter än 1 liters mjölken.

Vilket märke det är på mjölken påverkar priset. Den mest kända mjölktillverkaren i Sverige är arla, och de har generellt sett den dyraste mjölken. Den billigaste mjölken görs av garant, som säljs på Willys.

Laktosfri mjölk kostar vanligtvis 20-23 kronor per liter och är alltså ca 40% dyrare än vanlig mjölk med laktos. Detta beror på att laktosfri mjölk görs i mindre utsträckning och processen för att göra mjölken laktosfri kräver mer resurser och kostar mer pengar.

Ekologisk mjölk är oftast någon krona dyrare per liter än vanlig mjölk, men prisskillnaden är ofta minimal.

Läs också: Kalorier i mjölk eller Ägg pris

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spara upp till 1357 kronor på matkasse!

Innehåller annonslänkar till mathem och Hellofresh.

Rulla till toppen