Crème fraiche kalorier

Crème fraiche kalorier – Hur många kalorier är det i 1 dl crème fraiche?

Crème fraiche är en av våra vanligaste mejeriprodukter och går att använda i mängder av recept och maträtter. Crème fraiche är i grund och botten grädde som har syrats upp med en bakteriekultur.

Många vet att mejeriprodukter som ost, grädde, smör och mjölk kan innehålla mycket kalorier, men hur är det med Crème fraiche?

I den här artikeln ska vi gå igenom hur många kalorier det är i crème fraiche och om det är nyttigt.

Kalorier i crème fraiche – per dl och matsked

En dl crème fraiche väger 100 gram och en matsked väger ca 15 gram, det blir därför enkelt att omvandla vikten till volym och räkna ut kalorier.

Crème fraiche innehåller ca 80-310 kalorier per 100 gram/dl beroende på fetthalten. Standard crème fraichen (32% fetthalt) har 310 kalorier, lätt crème fraiche har 150 kalorier och mini-crème fraiche har endast 80 kalorier.

Crème fraiche innehåller mycket kalorier på grund av en hög fetthalt.

FetthaltKalorier per dl/100 gram
32% (standard)310 kalorier
13% (lätt crème fraiche)150 kalorier
13% (laktosfri)150 kalorier
5% (mini-fraiche)80 kalorier
Kalorier i en dl crème fraiche med olika fetthalter.

En matsked (msk) crème fraiche väger ca 15 gram och innehåller 12 – 46,5 kalorier. Se tabell nedan:

FetthaltKalorier per matsked (msk)
32%46,5 kalorier
13%22,5 kalorier
5%12 kalorier
Antal kalorier i en matsked crème fraiche av olika fetthalter.

Som tabellerna avslöjar skiljer sig antal kalorier relativt mycket mellan olika sorters crème fraiche beroende på vilken fetthalt det är i då fett innehåller ca 9 kalorier per gram vilket gör fetthalten avgörande för antalet kalorier. Mellan den crème fraiche som har högst fetthalt och den med lägst skiljer det hela 230 kalorier per dl, eller 34,5 per matsked, vilket är en mycket stor skillnad. Vill du minska antalet kalorier du får i dig är det därför en bra idé att välja den crème fraiche med minst fetthalt – den så kallade mini-fraichen.

Är crème fraiche nyttigt?

Crème fraiche i sig är inte särskilt nyttigt om det äts i stora mängder på grund av den höga fetthalten. Dock är crème friache inget men stoppar i sig i som det är utan används mestadels som en mindre ingrediens i maträtter, och då är det inte särskilt onyttigt.

Jämfört med likande livsmedel som grädde och gräddfil är crème fraiche onyttigt om man räknar kalorier, då både grädde och gräddfil innehåller ca 100 kalorier mindre per dl. Vad gäller näringsinnehåll är de dock snarlika.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spara upp till 1357 kronor på matkasse!

Innehåller annonslänkar till mathem och Hellofresh.

Rulla till toppen